SwiatCzcionki.pl - edycja czcionek, tworzenie czcionek, darmowe czcionki, fonty, typografia: Drukarka termiczna Epson problem z PLiterkami - SwiatCzcionki.pl - edycja czcionek, tworzenie czcionek, darmowe czcionki, fonty, typografia

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Drukarka termiczna Epson problem z PLiterkami problem dotyczy braku znaków diakrytycznych w drukarce Epson TM-L60II

Użytkownik nie jest zalogowany   eurobert 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 2
  • Rejestracja pią, 11 lut 11
Witam serdecznie,

Problem: brak polskich znaków diakrytycznych.
Drukarka: Epson TM-L60II
Sterownik: Epson Advanced Printer Driver 4 (oryginalny ze strony producenta). Wszystkie TrueType'y są oczywiście drukowane poprawnie. Chodzi o fonty drukarkowe w tym przypadku: FontA11, FontA12 itd, itd...
Interface: RS232 -> USB via Prolific PL-2303

Pytanie: jak i czy w ogóle można zmienić stronę kodową z Latin 1252 na naszą ojczyźnianą? Myślałem, że może DIP switchami ale niestety nie przewidują one zmiany strony kodowej. Bardzo proszę o pomoc.

Zrzut ekranu z właściwości drukarki:

Dołączona grafika

Wspomniany sterownik dodał do procesorów tekstu takie o to czcionki:

Dołączona grafika

Przy próbie wydrukowania polskiego znaku diakrytycznego pojawia się zwykle puste miejsce ewentualnie jakiś "dziabąg".

Producent drukarki w specyfikacjach napisał:

Characters set:
95 Alphanumeric,32 International,128 X 7 Graphic
Barcode: UPC-A, UPC-E, JAN13(EAN),
JAN8(EAN),CODE39,CODE93,CODE128,ITF,CODABAR

Teoretycznie wszystko powinno być OK. Niestety kompletnie nie rozumiem dlaczego to nie działa. Walczę z tematem już jakieś pół roku i nie mogę znaleźć rozwiązania. Jak/czym dorwać się do fontów zaszytych w drukarce? Czym jest tan piktogram obok nazwy czcionki?

Dołączona grafika

Gdzie te fonty są przetrzymywane? Wiem tylko tyle, że pojawiły się po instalacji sterownika drukarki. Teoretycznie mogę drukować jakimkolwiek fontem TT ale drukowanie idzie jakieś 70% wolniej. Natomiast drukowanie z użyciem fontów drukarkowych idzie dosłownie jak błyskawica. Bardzo proszę o jakieś sugestie jak to draństwo spolszczyć.

Pozdrawiam,
Robert
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1