Problem: brak polskich znaków diakrytycznych.
Drukarka: Epson TM-L60II
Sterownik: Epson Advanced Printer Driver 4 (oryginalny ze strony producenta). Wszystkie TrueType'y są oczywiście drukowane poprawnie. Chodzi o fonty drukarkowe w tym przypadku: FontA11, FontA12 itd, itd...
Interface: RS232 -> USB via Prolific PL-2303
Pytanie: jak i czy w ogóle można zmienić stronę kodową z Latin 1252 na naszą ojczyźnianą? Myślałem, że może DIP switchami ale niestety nie przewidują one zmiany strony kodowej. Bardzo proszę o pomoc.
Zrzut ekranu z właściwości drukarki:

Wspomniany sterownik dodał do procesorów tekstu takie o to czcionki:

Przy próbie wydrukowania polskiego znaku diakrytycznego pojawia się zwykle puste miejsce ewentualnie jakiś "dziabąg".
Producent drukarki w specyfikacjach napisał:
Characters set:
95 Alphanumeric,32 International,128 X 7 Graphic
Barcode: UPC-A, UPC-E, JAN13(EAN),
JAN8(EAN),CODE39,CODE93,CODE128,ITF,CODABAR
Teoretycznie wszystko powinno być OK. Niestety kompletnie nie rozumiem dlaczego to nie działa. Walczę z tematem już jakieś pół roku i nie mogę znaleźć rozwiązania. Jak/czym dorwać się do fontów zaszytych w drukarce? Czym jest tan piktogram obok nazwy czcionki?

Gdzie te fonty są przetrzymywane? Wiem tylko tyle, że pojawiły się po instalacji sterownika drukarki. Teoretycznie mogę drukować jakimkolwiek fontem TT ale drukowanie idzie jakieś 70% wolniej. Natomiast drukowanie z użyciem fontów drukarkowych idzie dosłownie jak błyskawica. Bardzo proszę o jakieś sugestie jak to draństwo spolszczyć.
Pozdrawiam,
Robert
Logowanie »

Do góry