Witam!
Podobają mi się bardzo czcionki pokroju Century Gothic i takową również chciałem sobie wgrać do telefonu. Jednakże, jest ona zbyt duża/wysoka i po prostu wszystko w telefonie się nieestetycznie rozjeżdża. Zatem jedyną możliwością jest edytowanie czcionki i jej zmniejszenie... No ale właśnie - jak? Bawię się od jakiejś chwili FontCreatorem i niby jest opcja "Scale" ale to summa summarum nic nie zmienia po zapisie. Czcionka jest taka sama jak była.
Potrzebuję zatem pomocy - jak zmniejszyć czcionkę (jak by znalazł się ktoś łaskawy zmniejszyć ją za mnie również byłbym bardzo wdzięczny, ale nie chcę iść na łatwiznę).
Jeśli nie zmniejszyć, to jaką czcionkę (podobną stylistycznie do Century Gothic - cienka) polecacie, która oczywiście będzie mniejsza od Century Gothic i będzie posiadać polskie znaki.
Z góry dziękuję za pomoc!
Strona 1 z 1
Zmniejszenie wielkości czcionki Mniejsza czcionka przy większym rozmiarze
Napisano 12 styczeń 2011 - 18:44
Zasadniczo, jeśli chciałbyś aby czcionkę ktoś zmniejszył to powinieneś napisać w dziale "Zlecenia".
Tam też przeniosę temat. Wrzuć również czcionkę, którą chcesz edytować.
Tam też przeniosę temat. Wrzuć również czcionkę, którą chcesz edytować.
W sprawach fontów NIE pomagam przez GG/PW/e-mail/Jabber!
Masz jakiś problem to napisz na forum!
Napisano 12 styczeń 2011 - 23:16
To nie jest zlecenie. Poprosiłem o wytłumaczenie jak zmniejszyć czcionke tak by np. 16px wyglądało na 12px... jeśli ktoś by jednak ew. wolał przerobić niż tłumaczyć to dlatego to napisałem, tak więc uważam że temat znajduje się teraz w złym dziale.
Zatem jakim programem i jak mogę zmniejszyć czcionke? :-)
pozdrawiam!
Zatem jakim programem i jak mogę zmniejszyć czcionke? :-)
pozdrawiam!
Napisano 13 styczeń 2011 - 09:20
1. Otwórz font programem FontCreator.
2. Z górnego menu wybierz opcje Tools i z rozwijanej listy wybierz opcję Glyph Transformer.
3. Otworzy się okienko, znajdź opcje Outlines i rozwiń, a następnie wybierz opcję Scale i kliknij tę niebieską strzałkę w prawo. Następnie zmień obydwie wartości ze 100,0000 na 88,0000 i ponownie kliknij strzałkę w prawe.
4. Wszystko powinno wyglądać tak:

5. Teraz kliknij po prawej stronie na tę opcję, gdzie są 100% i kliknij niebieską strzałkę w lewo, aby ją skasować.
6. Znajdź teraz po lewej opcje Metrics i spośród pozycji na rozwijanej liście wybierz opcję Center Glyph i dodaj tak jak robiłeś to ze skalowaniem, czyli strzałka w prawo.
7. W tym samym okienku na górze są dwie opcje: All i Selected. Zaznacz All. Jeżeli jest zaznaczone i nie można zmienić tej opcji to znaczy, ze jest OK i nic nie musisz robić.
8. Wszystko powinno wyglądać tak:

9. Jeżeli jest tak ustawione jak na obrazku wyżej, to kliknij OK, potwierdź jeszcze raz (będzie albo OK albo Yes, nie pamiętam w tej chwili - wybierz opcję potwierdzającą).
10. Zapisz font.
To by było na tyle, jeżeli tak zrobiłeś to nie ma opcji, żeby nie było zmian.
2. Z górnego menu wybierz opcje Tools i z rozwijanej listy wybierz opcję Glyph Transformer.
3. Otworzy się okienko, znajdź opcje Outlines i rozwiń, a następnie wybierz opcję Scale i kliknij tę niebieską strzałkę w prawo. Następnie zmień obydwie wartości ze 100,0000 na 88,0000 i ponownie kliknij strzałkę w prawe.
4. Wszystko powinno wyglądać tak:

5. Teraz kliknij po prawej stronie na tę opcję, gdzie są 100% i kliknij niebieską strzałkę w lewo, aby ją skasować.
6. Znajdź teraz po lewej opcje Metrics i spośród pozycji na rozwijanej liście wybierz opcję Center Glyph i dodaj tak jak robiłeś to ze skalowaniem, czyli strzałka w prawo.
7. W tym samym okienku na górze są dwie opcje: All i Selected. Zaznacz All. Jeżeli jest zaznaczone i nie można zmienić tej opcji to znaczy, ze jest OK i nic nie musisz robić.
8. Wszystko powinno wyglądać tak:

9. Jeżeli jest tak ustawione jak na obrazku wyżej, to kliknij OK, potwierdź jeszcze raz (będzie albo OK albo Yes, nie pamiętam w tej chwili - wybierz opcję potwierdzającą).
10. Zapisz font.
To by było na tyle, jeżeli tak zrobiłeś to nie ma opcji, żeby nie było zmian.
W sprawach fontów NIE pomagam przez GG/PW/e-mail/Jabber!
Udostępnij ten temat:
Strona 1 z 1
Logowanie »

Do góry