SwiatCzcionki.pl - edycja czcionek, tworzenie czcionek, darmowe czcionki, fonty, typografia: Czcionka w telefonach Nokia BB5 128x160 już możliwa ! - SwiatCzcionki.pl - edycja czcionek, tworzenie czcionek, darmowe czcionki, fonty, typografia

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

Czcionka w telefonach Nokia BB5 128x160 już możliwa ! Zapraszam do dyskusji i wspólnej pracy nad projektem ;) Oceń temat: -----

Użytkownik nie jest zalogowany   adrian219 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 13
  • Rejestracja sob, 21 lis 09
  • LokalizacjaWarszawa
Witam !

Po pierwsze chcę serdecznie was powitać na forum :] Dużo się zmieniacie, ale widać, że piękniejecie w oczach.

Dobra, do rzeczy. Istnieje możliwość tuningu nokii, m. in Grafika, ale ostatnio dzięki świetnemu programiście ndt mamy możliwość podmiany własnej czcionki w formacie nokii FONT w telefonach z wyświetlaczami 128x160. Modele z Wyświetlaczami 240x320 mają możliwość podmiany czcionki w formacie TTF. Za czasów tuningu platformy DCT3/4 była taka sama możliwość w tym samym formacie, tylko, że te czcionki są za małe na modele takie jak np. 3110c lub 5200. Są różne rodzaje tekstu w komórce, jedne większe, drugie większe, i wszystkie są podzielone na osobne subchunki w pliku PPM ( jeden z części oprogramowania nokii ). Na razie sytuacja układa się tak :

Te odkryte :

000F_0040 - Tekst w odtwarzaczu, opcje w dolnej prawej i lewej stronie. Nie ma karty SIM, data
0013/0080 - Duży tekst w menu
000F/0200 - Z truby gotowości : Zabl. kl., Pojemności danych
000F/0080 - Godzina
001F/0080 - wybieranie nr. telefonu
0010/0020 - kalkulator ( Liczby )
000C_0002 - b. mała czcionka msg'ów
001A_0002 - duża czcionka msg'ów i kontaktów (np. po przytrzymaniu #)

Te nieodkryte :

000C_0001
000C_0005
000D_0020
000F_0005
000F_0100
001B_0020
0013_0002
0013_0005
0013_0100

Sprawa interesująco się układa jak na razie. Teraz opowiem jak i czym robi się czcionkę :

Istnieje program Font Edit by Mikesz, ale był przystosowany tylko do czcionek z DCT3/4, a dzięki modyfikacji ndt można nim edytować czcionki dla BB5. Jest bardzo prosty w obsłudze.

Dołączona grafika

http://nokix.sourcef...Edit_1.25p2.zip

Osobiście pracuje nad zrobieniem czcionki Visitor i jak na razie nieźle mi to wychodzi :] Dlatego chętnych zapraszam do zabawy i modyfikacji czcionek, a na pewno przyczynicie się do modding 128x160 :] Wiem, że was nie kręcą się takie sprawy ( Tuning Nokii ), dlatego dam wam gotowe, wszystkie subchunki z N5200 do modyfikacji :

http://www.4shared.c...odyfikacji.html

Jeśli chcecie się przyłączyć do testów, bo posiadacie model Nokii w Wyświetlaczem 128x160 to chętne osoby poproszę wysyłać PW do mnie ;)

Fajnie by było jakbyście spróbowali sami coś fajnego zrobić. Tylko jest jedno ale, bo nie polecam za bardzo zmieniać szerokości i wysokości czcionek, tylko do maksymalnie do 2-3 pikseli. Z góry dziękuję ;)

Pozdrawiam
adrian219

PS: Chyba dobry temat ? Jeśli nie to przenieście :D

PS: Główny post napisany przeze mnie pochodzi z forum Nokiahacking.pl
2

Użytkownik nie jest zalogowany   vBB 

• Grupa Administrator
  • Postów 1240
  • Rejestracja sob, 06 mar 10
Temat w dobrym miejscu ;)
W ogóle świetna informacja.

Powiedz tylko, czy byłbyś w stanie napisać tutorial o tym jak zmienić czcionkę na tej platformie?
Dla mnie dosyć ważne by było, aby można było przerabiać fonty z tego formatu Nokii na zwykły TTF i odwrotnie, wtedy można by się pobawić takimi czcionkami dowolnie.
W sprawach fontów NIE pomagam przez GG/PW/e-mail/Jabber!
Masz jakiś problem to napisz na forum!
0

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 13
  • LokalizacjaWarszawa
Oczywiście, że napiszę ;) Ale jutro, bo dzisiaj śpiący jestem. Jeśli chodzi ci o format czcionki z TTF na FONT to nie jest za najlepszy pomysł, bo to jest tak małe, że trzeba by było nanosić poprawki ręczne samodzielnie, które by trwały tyle samo co zrobienie w tym programie własnej czcionki lub wzorowanej na jakimś TTF. Istnieje taka konwersacja, ale jest bardzo skomplikowana, bo najprawdopodobniej jest zawarta w programie Nokix ( Czy jakimś innym ), który nie jest taki prosty w obsłudze i sam go dokładnie nie znam, istniał kiedy ja telefonu nie miałem w ręce nigdy :P Chociaż poszukam takiego i rozwiązania, ale nie będzie ono za dobre.

Pozdrawiam
adrian219
0

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 13
  • LokalizacjaWarszawa
Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika
Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Screeny z mojej modyfikacji na telefon N3110c "BadMod". Czcionka była odwzorowywana na Visitor. Jak oceniacie robotę amatora? ;)

Pozdrawiam
adrian219
2

• Grupa Administrator
  • Postów 1240
Fajne ;) To Ty ją zrobiłeś?
0

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 13
  • LokalizacjaWarszawa
Nom :P Całą ;) Chociaż będę liczyć na wasz talent jak napiszę poradnik :D

Pozdro
1

• Grupa Administrator
  • Postów 1240
Może gdybyś ją delikatnie pomniejszył... bo teraz jest ok, ale wydaję się być za duża ;)
0

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 13
  • LokalizacjaWarszawa
No to mam robotę na weekend, bo to już drugi taki sam komentarz w sprawie tej czcionki ;) Spróbuje się dostosować.

Pozdro

Połączono:

http://swiatczcionki...cie-nokia-font/

Jest już do dyspozycji poradnik. Zapraszam do zapoznania się :P !

Pozdrawiam
adrian219
0

Użytkownik nie jest zalogowany   sebekkpl 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 26
  • Rejestracja śro, 10 mar 10
  • LokalizacjaSzczecin
nieźle, musze przyznać :) Tylko i ja dokładam swoją opinie - ZMNIEJSZ JĄ : D
Czekamy na tutorial
0

• Grupa Administrator
  • Postów 1240
Jest już jakaś część tutoriala, ale nie ma jak wgrać taki plik na telefon: http://swiatczcionki...cie-nokia-font/
Autor powiedział, że to 'wyższa szkoła jazdy' i że 'może dla nas napisać czy skopiować z innej strony' taki poradnik i od tamtego czasu nic nie zrobił :)
0

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 13
  • LokalizacjaWarszawa
hih ;)

Aktualnie nie miałem czasu pisać tutoriala. Nie martwcie się będzie :) Tylko to trzeba złożyć paręnaście poradników w jeden większy, w którym trzeba dokładnie wszystko wyjaśnić :) Chcę podkreślić, że to tylko czcionka w FONT ( Nokiowa ) i tylko na telefony Nokia z 128x160, w nowszych bez symbiana z wyświetlaczami 240x320 ( np. 6300. 5310XM itd. ) można już wstawiać czcionki w formacie TTF :) Jeśli opiszę poradnik to i wspomnę o tym ;]

Zrobię, ale potrzebuje trochę czasu, żeby wszystko było fajne, dobrze, zrozumiale wyjaśnione.

Pozdrawiam
adrian219
0

• Grupa Administrator
  • Postów 1240
Nie ma problemu ;) Witamy z powrotem :)
0

Użytkownik nie jest zalogowany   TheQuoteMan 

• Grupa VIP
  • Postów 432
  • Rejestracja pią, 12 cze 09
  • LokalizacjaStaszów/Jewpatoria
Odnośnie fonta to ta 1 mi bardziej na 7 wygląda

54 6F 77 61 72 7A 79 73 7A 65 21 50 72 61 63 75 6A 6D 79 20 6E 61 20 72 7A 65 63 7A 20 66 6F 72 75 6D 21
0

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 13
  • LokalizacjaWarszawa
Tak ;] Znaczy "1" ma krótszy daszek, a "7" ma dłuższy :shocking:

Pozdro
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1

Szybka odpowiedź