1. Tworzymy nowy dokument o wymiarach 500x500 (plik->nowy), wypełniamy kolorem #005aab (dzięki narzędziu <wypelnienie>)

2. Tworzymy nową przezroczystą warstwę. Wybieramy <zaznaczenie-eliptyczne> i zaznaczmy sobie koło (z wciśniętym shiftem - aby koło było dokładne)

3. wybieramy teraz w palecie kolorów takie kolory #194992 i #0280c3

4. wybieramy z paska narzędzi <gradient>. Teraz z przytrzymanym klawiszem ctrl, wypełniamy koło tak jak na rysunku (ustawienia: kształt->liniowy; gradient->kolor pierwszoplanowy)

5. nowa warstwa, wybieramy <zaznaczenie-eliptyczne> i zaznaczamy tak jak na rysunku (screen na powiększeniu)

6. Zmieniamy dolny kolor z #0280c3 na #0092df, a górny zostawiamy bez zmian. wybieramy <gradient> i wybieramy kształt - dwuliniowy. Ciągniemy linie od środka koła do dołu - tak jak to jest na rysunku

7. Teraz już zostało nam dodać światło, które nada kuli efekt 3D. Nowa warstwa. Wybieramy <zaznaczenie-eliptyczne> i zaznaczamy tak jak to jest na rysunku

8. wybieramy kolor górny biały, wybieramy <gradient> z paska narzędzi. ustawiamy na kolory biały i przezroczysty. Przeciągamy linie gradienty od góry na dół zaznaczonego koła, i zmieniamy krycie warstwy na 65%

9. Mamy gotową kule, jednak logo TV N wygląda inaczej. Połączmy wszystkie warstwy oprócz tła. Odznaczamy warstwę "tło" (uniewidaczniamy ją) i klikając PPM wybieramy "połącz widoczne warstwy...". Powielamy warstwę z kulą 5 razy. teraz odpowiednio przesuwając i skalując każdą warstwę dążymy do uzyskania takiego efektu jak na rysunku. Aby zeskalować warstwę wybieramy "warstwa->skaluj warstwę..". ( na rysunku podałem informacje o tym o ile ja zeskalowałem warstwę, u was to może być inaczej - zależne od początkowej wielkości waszego koła)

10. Łączymy "małe kółka" i ustawiamy krycie warstwy na 85%.
11.Tworzymy nową warstwę, przenosimy ją pomiędzy tło a "dużą kule". Wybieramy na ,warstwie z "dużą kula", "kanał alfa na zaznaczenie". przechodzimy do warstwy którą przed chwila stworzyliśmy i wypełniamy zaznaczenie kolorem #0093df. odznaczamy zaznaczenie. wybieramy "rozmycie Gaussa" (filtry->rozmycie->rozmycie Gaussa..) z ustawieniami promienia rozmycia ok 100x100

12. nakładamy teraz ten obrazek poniżej (litera N) i nakładamy go na obrazek. oczywiście zeskalowałem go do 100x90

(uwaga na białym tle obrazek niewidoczny)
Mamy już gotowe logo TV N

tutorial wykonany przez matiusmm/+matius, wszelkie prawa zastrzeżone ©
Outcomy mile widziane
Poprawiłęm 1 screen //TQM
Logowanie »

Do góry