SwiatCzcionki.pl - edycja czcionek, tworzenie czcionek, darmowe czcionki, fonty, typografia: Wytwórnia Czcionek - SwiatCzcionki.pl - edycja czcionek, tworzenie czcionek, darmowe czcionki, fonty, typografia

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty

Wytwórnia Czcionek

Użytkownik nie jest zalogowany   FicuS 

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 44
  • Rejestracja pią, 26 mar 10
Witam, wracam z kolejnym pomysłem :)

Forum poświęcone czcionką, więc dlaczego nie ma jakieś kategorii, działu czy porostu kącika dla ludzi zajmujących się tworzeniem fontów? Można by wprowadzić osobną kategorie pt: Wytwórnia czcionek, a w niej działy typu:

• Zaprezentuj się!
  • Tutoriale
  • Pomoc

vBB mówił że na forum nie ma nikogo kto by się tym zajmował - więc czas to zmienić!
Powiedzcie mi jak na forum ma się pojawić ktoś kto się na tym zna i zostać, jak nie ma działu w którym mógłby się wykazać. Są też na pewno ludzie który chcieli by się nauczyć tworzyć fonty więc potrzebne im tutoriale - a gdzie je znajdą jak nie tutaj? Jeśli nie przybędzie do nas ludzi który się na tym znają, stwórzmy ich.

Tutoriale myślę że też by nie były problemem, w końcu mamy vBB który mógłby się tym zająć.
Czekam na opinię i dalsze propozycję,
FicuS
0

Użytkownik nie jest zalogowany   vBB 

• Grupa Administrator
  • Postów 1240
  • Rejestracja sob, 06 mar 10
Tutaj mamy dział z artykułami: http://swiatczcionki...um/9-tutoriale/
Tam jest wszystko - począwszy od tego jak zrobić własną czcionkę, jak spolonizować, skończywszy na tym jak dobrać czcionkę.

Każdy może dodać swoją czcionkę do jednego z działów z czcionkami, napisać parę słów o swojej czcionce, czy nawet cały referat :)
Komentować można w dziale 'Ogólne'.

Myślę, że to na razie wystarczy, chociaż Twoja idea jest jak najbardziej trafna. Jeśli przybędzie więcej ludzi, którzy tworzą fonty, myślę, że takowe działy mają szanse na powstanie.
W sprawach fontów NIE pomagam przez GG/PW/e-mail/Jabber!
Masz jakiś problem to napisz na forum!
0

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 44
Widzę,że nie specjalnie mnie zrozumiałeś. Obecnie bezpośrednio nie ma żadnego działu do tego. A jak chcesz przyprowadzić ludzi którzy tworzą fonty, bez stworzenia odpowiedniego kąta zainteresowania dla nich?

Właściwie nie wyobrażam sobie forum o czcionkach, bez działu dla ludzi którzy tworzą fonty, forum o języku HTML bez działu dla ludzi który tworzą w tym jeżyku.

Aby "Font Maker" zagościł na naszym forum, powinien widzieć potencjalny dział dla siebie. Jednocześnie można powiedzieć że nie ma sensu robienia działu Grafika, bo za mało ludzi - a właśnie jak jest dział grafika to i potencjalni użytkownicy widząc go zaczną się w nim udzielać.
0

• Grupa Administrator
  • Postów 1240
Teoretycznie masz rację, ale grafików jest więcej niż font makerów :)
Pomyślę nad tym, jakby to miało wyglądać. W każdym razie, byłby to jeden dział...
0

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 44

Cytat

W każdym razie, byłby to jeden dział...

Na początek i to dobre. Pożyjemy, zobaczymy.
0

Użytkownik nie jest zalogowany   TheQuoteMan 

• Grupa VIP
  • Postów 432
  • Rejestracja pią, 12 cze 09
  • LokalizacjaStaszów/Jewpatoria
Skoro dział powstanie zamykam.
Jeżeli ktoś chce coś dodać niech napisze na PW do jednego z moderatorów .

54 6F 77 61 72 7A 79 73 7A 65 21 50 72 61 63 75 6A 6D 79 20 6E 61 20 72 7A 65 63 7A 20 66 6F 72 75 6D 21
0

• Grupa Administrator
  • Postów 1240
TQM, nie zamykaj tak szybko :)

Nadal nie ma konkretnego i dobrego pomysłu na ten dział i jego organizację... Ja nie mogę wpaść na coś dobrego. Myślałem nad tym, aby zrobić dział:

'Pochwal się!' - Zrobiłeś czcionkę, ładny napis? Pochwal się w tym forum!

Nie wiem tylko, czy to jest dobre...
0

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 44
Ja dalej byłbym za wyodrębnieniem wybranych tematów z tutoriali do osobnego działu z tutorialami typowo do robienia czcionek.
Ew. do tego zamiast "pochwal się" mogło by być coś w stylu:

Galeria - Zrobiłeś czcionkę, ładny napis? Umieść to w swojej galerii, niech twoje dzieło ujrzy światło dzienne!
0

• Grupa Administrator
  • Postów 1240
Galerię i to dosłownie posiadamy na forum (patrz: menu na górze) :)
Co do działu, to tak jak mówię - pomysł dobry, ale wymaga jakiegoś konkretnego wyszczególnienia, dopracowania.

Jeśli chodzi o to wyodrębnienie tutoriali, to nie bardzo widzę sens takiego działania. Po co robić dwa działy z tutorialami?
0

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 44

Cytat

Jeśli chodzi o to wyodrębnienie tutoriali, to nie bardzo widzę sens takiego działania. Po co robić dwa działy z tutorialami?

Tyturiale odnoszą się do wielu dziedzin :)

Cytat

Galerię i to dosłownie posiadamy na forum (patrz: menu na górze) :)

A to wiem, choć jest trochę w innym stylu.

Cytat

Co do działu, to tak jak mówię - pomysł dobry, ale wymaga jakiegoś konkretnego wyszczególnienia, dopracowania.

Dalej uważam że jeden dział typu Pochwal się, jest za mało dla twórcy czcionek :)
0

• Grupa Administrator
  • Postów 1240

Wyświetl postUżytkownik FicuS dnia 28 marzec 2010 - 07:50 napisał

Dalej uważam że jeden dział typu Pochwal się, jest za mało dla twórcy czcionek :)

No tak, ale póki co mógłby być jeden dział - a jakby tych twórców przyszło więcej, to chętnie się nawet stworzy całą kategorię :)
0

• Grupa Użytkownicy
  • Postów 44

Cytat

No tak, ale póki co mógłby być jeden dział - a jakby tych twórców przyszło więcej, to chętnie się nawet stworzy całą kategorię ;)

Więc trzeba poszukać właśnie tych twórców, oferując bogate działy wsparcia itp właśnie dla nich. Do all userów wyślij maila o poszukiwaniach czy coś w ten deseń.
0

• Grupa Administrator
  • Postów 1240
Wg. mnie działy ze wsparciem są - poszukiwania, zlecenia, problemy, tutoriale.
Myślałem sporo nad konkursami i mam jeden w głowie. Niedługo obmyślę szczegóły, oraz nagrody.
0

Użytkownik nie jest zalogowany   TheQuoteMan 

• Grupa VIP
  • Postów 432
  • Rejestracja pią, 12 cze 09
  • LokalizacjaStaszów/Jewpatoria
Nagrodą niech będzie VIP na jakiś czas lub na zawsze

54 6F 77 61 72 7A 79 73 7A 65 21 50 72 61 63 75 6A 6D 79 20 6E 61 20 72 7A 65 63 7A 20 66 6F 72 75 6D 21
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1